Februari 27, 2011

Goda råd vid köp av spabad

Eget spabad hemma, vad ska jag tänka på?

Tänk att kunna ta ett bad ute vintertid under en gnistrande stjärnhimmel. Ett spabad för utomhusbruk står högt upp på många villaägares önskelista. I dag är produkten väl etablerad i Sverige och det finns flera leverantörer att välja mellan.

Vad är ett spabad? Ett spabad kan beskrivas som en vidareutvecklad bubbelpool som är byggd för att användas utomhus året runt. De har alltid inbyggt reningsverk, massagemunstycken och belysning. Baden är isolerade för att ge en bra driftsekonomi och ett termolock följer alltid med.

Vad krävs för att installera ett spabad?
En plan yta, ström 230V och behörig elektriker som gör installation, alltid med jordfelsbrytare. Vatten fylls med trädgårdsslangen.

Badet ska placeras på en plan, hårdgjord yta som klarar badet belastning. På uteplatsen kan det placeras direkt på trädeck eller yta av marksten. Aldrig direkt på gräsmatta, utan då gräver man undan en decimeter och fyller upp med krossad singel (mackadam) som planas ut och packas hårt. På singelbädden lägger man en markisolerings skiva 50 mm. Det blir en bonus isolering mot marken och bra skydd för badet. Baden kan även byggas in i ett trädeck. Det är då viktigt att man gör maskinrumsluckan åtkomlig.

Vad ska man tänka på när man väljer plats för spabadet? Det bästa är att placera badet så att det är nära och lätttillgängligt från huset. Man kan även tänka sig en mysig plats på tomten men om det står nära tillhands kommer man att använda badet mer spontant i synnerhet på vintern.

Vad finns det för tillbehör? Det finns olika varianter av trappor som underlättar när man kliver i och ur badet. Några trappor har inbyggda lådor för att förvara kemikalier och tillbehör i. Locklyftare är praktiskt att satsa på. Locket är inte tungt men ganska otympligt. Med en locklyftare så är det enkelt för en person att täcka av och lägga på locket på badet.

Vad krävs för skötseln? Baden ska alltid desinficeras. Klor är effektivt och mest beprövat men andra preparat förekommer också. Tricket är att dosera klor efter varje bad. Det är inte mycket som krävs, endast en matsked normalt. Låt alltid locket vara av minst 15 minuter när klor doserats. Sedan kollar man även pH-värdet med jämna mellanrum. Det är viktigt att det är rätt för att kloret ska fungera. En gång i månaden tar man ut och tvättar filtret. Allt vatten ska bytas ut två till fyra gånger per år om man badar en till tre gånger i veckan.

Hur mycket el förbrukar ett spabad? Det beror på hur ofta och länge man badar och var geografiskt badet står samt givetvis hur bra isolerat badet är. Generellt kan man säga att ett snitt är ca 3 000 kWh per år vid bad 2-3 gånger per vecka och om temperaturen alltid är inställd på 38 grader.

Vad förbrukar spabadet i övrigt under ett år?
Ca 2-3 kg spaklor, teststickor samt nya filter. Kostnad ungefär 800-1 500:-/år beroende på modell.

Vad kostar ett riktigt spabad för utomhusbruk? Mellan 45 000 och 240 000:- beroende på märke, modell och utrustningsnivå.

Vad ska man tänka på när man väljer modell och leverantör? Bestäm en budget. Jämför flera leverantörer. Vad är viktigt? Bästa massage och komfort eller mest för avkopplande samvaro. Provsitt badet och kolla att det finns säten med rätt sittdjup.Välj en etablerad leverantör som kan erbjuda lokal service och reservdelar i framtiden.

Korta tips

Detta krävs för att installera ett bad.
* En plan hårdgjord yta som badet placeras på. Trädeck eller marksten.
* En behörig elektriker som gör installation, alltid med jordfelsbrytare.
* Vatten fylls med trädgårdsslangen.

Ett spabad är enkelt att sköta.

* Dosera en ca 20 gram (en matsked) klor efter varje bad.
* Låt alltid termolocket vara av minst 15 minuter efter dosering av klor.
* Kolla pH-värdet med jämna mellanrum.
* Tvätta filtret en gång i månaden.
* Byt vatten 2-4 gånger per år om du badar en till tre gånger per vecka.
* Stäng aldrig av badet. Utrustningen mår bäst av att vara i drift.

Läs mer om Folkpools Spabad

32 kommentarer

Hej.

Jag har en fundering gällande energiförbrukning. Vilket är att rekommendera; om man bara badar en gång i veckan, ska man ändå låta spabadet vara uppvärmt till 38grader hela tiden eller är det mer energisparande att sänka tempen mellan badtillfällena? Har svårt att avgöra vad som drar mest ström; att värma upp badet från ca 14 till 38 grader 1gång i veckan eller att låta spabadet hålla sina 38 grader jämt.

Erik - 22 januari 2018

Hej Erik!
Vår rekommendation är att behålla värmen på önskad badtemperatur.
Beroende på årstid och modell av spabad så värmer badet 1-2 grader per timme.

Endast om man är borta längre tid, 3-4 veckor eller mer så kan man överväga att sänka temperaturen till lägst inställbara temperatur, kring 20 gr beroende på system.

Man ska aldrig stänga av badet och låte det stå tomt och avstängt längre tid.

Vänliga hälsningar

Folkpool

folkpool - 26 januari 2018

Hej!
Har problem med resonansljud i trädäcket som mitt spabad står på? Hur åtgärdar jag detta?

Tommy - 13 december 2017

Hej Tommy!
Resonansljud kan vara svårt att bli av med men man brukar kunna minska ljudet. Om badet står direkt på trädäcket så kan du prova att ställa det på en polystyrenskiva, typ hård ”frigolit” som finns i bygghandeln. Tänk på att hela spabadet ska stå på skivan utan mellanrum mellan skivorna. Det kommer att reducera ljudet. Det finns även speciella ljudisoleringsmattor som säkert ger bättre resultat men vi har ingen egen erfarenhet eller kontakt på det.

Vänligen Folkpool

folkpool - 02 januari 2018

Hej
Vi fundera på att köpa ett spa, då har jag en liten fråga kan man fylla på med typ 30-35 gr varmvatten (så går det fortare få upp tempen) sen att spa:et värmer upp det sista själv till 38 gr? Har hört av en som sa nej det går inte för då går tempgivarna sönder som känner av tempen,för mej låter det lite konstigt.

Micke - 14 november 2017

Hej Micke!
Förlåt för sent svar, det bästa är att du kontaktar din lokala återförsäljare så får du svar på dina frågor:
https://www.folkpool.se/aterforsaljare
Vänligen Folkpool

folkpool - 20 november 2017

Hej! Jag har en fundering. Skulle vilja ha ett spa bad under vår altan. Är en outnyttjad plats. Med tillgång till dusch och wc.
Men funderingen är om man får in spa badet genom stolarna som håller upp altanen. Är kanske ca 1,5-2 m mellan stolparna.
Tacksam för svar. Mvh Emma

Emma - 08 april 2017

Hej!
De minsta spabad vi har är D1 @Home Serenade 167x211x76 cm samt Nordic Stella Premium 159x213x97 cm
https://www.folkpool.se/spabad
Mvh Folkpool

folkpool - 23 maj 2017

Hej, har köpt ett av era spa o inväntar lev.
Har Grävt ut jord o lagt markduk o singel. Behöver jag lägga cellplast under eller är det overkill

Dan - 12 oktober 2016

Det är perfekt att lägga en markskiva av polystyren (kvalité XPS) 50 mm under badet.
Den ger extra skydd och bonusisolering mot marken. Även om det inte är ett krav så är det bra.
Mvh Folkpool

folkpool - 13 oktober 2016

Hej! Om man råkat få i grus i badet som lagt sig på botten hur ska man få bort de på mest effektiva sätt? Om man inte vill tömma badet på vatten vid rening hur gör men det då mest effektivt?

Molly Adam - 26 juni 2016

Hej!

Det enklaste sättet är att få bort det med en dammsugare anpassat för spabad. Klicka på länken https://www.folkpool.se/pool-produkter/spavard-2/spavard för att hitta våra dammsugare. Hoppas det funkar! Mvh Folkpool

folkpool - 17 augusti 2016

Hej
Jag har en spa pool av pvc plast. Den har stått utan vatten sedan augusti. Med lock och rengjord. Nu lyfte jag på locket och ser att det är mörka fläckar på insidan, förmodligen mögel?
Hur kan jag få bort detta utan att skada pvc plasten.
Poolen är av märke: Tuscana inköpt på Rusta förra året.

MVH Mona

Mona K - 11 januari 2015

Hej!
Vi har under en längre tid haft problem med "grus" i spabadet
som ligger på botten när vi ska bada.
Ser ut som krossade stenar..... Vad kan detta vara?
Med vänlig hälsning, Linda

Linda - 03 mars 2014

Hej! Är spa ägare sedan en månad tillbaka , modell Sojourn ca 1400 liter. Jag tycker inte det är helt lätt att sköta vattenkemin måste jag erkänna. Jag hör från andra vänner att de enkelt kör spa klor o spa chock enl instruktionerna o vattnet mår fint. Jag får ingen känsla för doseringsnivåerna och timingen på vad göra när. Ex: Klorvärdet var extremt lågt igår varvid jag klorerade med 2 skopor. Har annars gått efter att bara ta 1 skopa/bad plus en per vecka och Spa Chock . 24 Tim senare var spa Klorvärdet ff max och ph värdet 7,2. Då är frågan: ska jag börja laborera med ett klor värde el går det ner av dig självt? Detta medförde dock att vi fick ställa in vårt bad m gästerna idag eftersom jag inte lärt mig laborera m detta ännu. Ser fram emot svar.

Susanne Schönbeck - 22 september 2013

Hej! Jag har funderingar på att ställa ett spabad på en udde som kan bli översköljd av vågor när det stormar.
- Vad bör jag tänka på?
- Vad finns det för risker att spabadet flyter iväg med en stor våg? (Kan jag göra fast det på något vis?
- Hur tål badets elektronik etc att det kommer väta utifrån? (Det är sötvatten)

Tommy Pedersen - 20 juli 2012

Hej
Vi har just bytt vatten i vårt Spabad. Det var ca 6 grader i det vatten som vi fyllde på med. Ganska omedelbart efter strömmen slogs på så utlöstes jordfelsbrytaren. Det enda vi gjorde innan var att tömma ut det gamla vattnet med en pump och sedan fylla på med nytt vatten. Kvällen innan badade vi och det var inget konstigt då. Jordfelsbrytaren fortsätter att lösa ut. Typiskt att det är söndag.
Har någon varit med om något liknande?

Anette - 29 april 2012

Hej
Vi har precis börjat titta på att köpa ett spa bad men det är en djungel. Vad är viktigast att tänka på och klarar alla spa bad upp till runt -25 grader, jag tänker med pumpar och dylikt så det inte fryser. Varför är det så stor skillnad på priset, på vissa sidor kan du köpa ett spa bad för 6 pers för dryga 50 000:- och på andra sidor får du betala upp emot 85 000:-, är skillnaden verkligen så stor?
Ytterst tacksam för ditt svar
Linda

Linda Ojasuu - 15 november 2011

Jag förstår att det kan vara en djungel att välja spabad.

Klarar de kylan?
Alla Folkpools spabad är byggda för vårt nordiska klimat och användning året runt och jag skulle nog våga påstå att det gäller de flesta spabad som säljs i Sverige men undantag har förekommit. Spabadet ska vara påslaget hela tiden vilket innebär att automatisk filtrering sker dagligen och när termostaten kallar på värme så slår värmaren igång. Om det blir för kallt i maskinrummet så startar en sk. frostvakt som innebär att pumparna går några minuter varje timme.

Prisskillnad
Jag håller med om att det är stor prisskillnad mellan olika spabad. Priset varierar mellan olika märken och modeller precis som mellan olika bilmärken.
Priset på spabad skiljer som regel mindre beroende på storlek än vad det gör beroende på märke, modell och utrustning. Kvalitén hänger dock inte nödvändigtvis ihop med priset. Med det menar jag att det finns spabad i lägre pris som har mycket hög byggkvalité och driftsäkerhet.

Viktigast att tänka på

Mitt råd är att du väljer en etablerad leverantör inom rimligt avstånd från dig, som kan erbjuda service, delar och tillbehör i framtiden.
Välj sedan en modell som ger det utrymme, djup och sittkomfort som känns bra.

• Besök en återförsäljare med utställning som visar flera olika bad.
• Bestäm din budget.
• Provsitt och känn om du sitter bra och det är lagom djupt.
• Fråga om skillnader mellan modellerna.

Lycka till!

Magnus H
Folkpool

Folkpool - 17 november 2011

Hejsan. Har ett Grand Vita spa och det löddrar ibland. Hur kommer det sig att det löddrar?

Anna - 25 juli 2011

Hej Anna,
Det händer ibland att det löddrar och bildas skum i ett spabad. Orsaken till det är på grund av att rester av framförallt kosmetika, hudkrämer och liknande finns kvar i vattnet. När jetpumparna startar så bildas skum pga dessa föroreningar. För att bli av med orsaken till skummet krävs extra klorering med Spaklor som oxiderar bort föroreningarna. För att snabbt dölja problemet kan man använda skumdämpare, men det är bara en tillfällig lösning. Skumdämpare - Badbutiken

En bra produkt att använda för att motverka skumbildning är annars SpaDisc Absorbtionssvamp som samlar upp den här typen av feta föroreningar. Den placeras i korgen där den får flyta och tas ut och sköljs ren med jämna mellanrum. Efter några månader får man byta ut den. Du hittar den hos din återförsäljare eller på badbutiken.se SpaDisc Absorbitionssvamp - Badbutiken

Det viktigaste är dock att klorera efter varje bad och se till att pH-värdet är korrekt. Ozonatorn i spabadet hjälper också till att reducera den här typen av föroreningar, men tänk på att ozonatorn måste bytas efter ca 2 år då den tappat effekt.

Bästa hälsningar
Magnus, Folkpool

Folkpool - 31 juli 2011

Hej !

När man frågar hur mycket (EL) ett spabad drar per år så får
man höra allt från 4000 kr - 10000 kr.

HUR MYCKET EL DRAR ETT NAUTILUS SPA tex OM MAN HAR 38 grader
ÅRET OM OCH BADAR I SNITT EN GÅNG PER VECKA ?
Låt oss säga att en kwh kostar 1 kr.

Mvh // Tobbe

Tobbe - 29 juni 2011

Hej Tobbe,
Elförbrukningen beror på hur ofta och hur länge man badar och var i landet man bor. Generellt sett drar de spabad vi säljer ca 3000 kWh per år vid bad ett par gånger per vecka. Det gäller vid badtemperatur på +38°C och årsmedeltemperatur på + 7 °C (motsvarande Stockholmstrakten). Det är en bra tumregel som gäller de flesta bad vi säljer och ligger oftast inom +/- 15% när vi får in uppmätta siffror från kunder.

Vi har en även teoretisk beräkning på förbrukning på Nautilus från Dimension One Spas på 3 800 kWh/år men det är räknat på bad 20 minuter varannan dag och badtemperatur på +40°C och årsmedeltemperatur på + 7 °C. De flesta av våra kunder verkar bada 1-2 gånger per vecka och ungefär 30 minuter per gång och håller snarare +38°C i badtemperatur vilket ger lite lägre förbrukning. Nautilus är ett stort bad med dubbla jetpumpar och har bra driftsekonomi tack vare att det är ett fullisolerat bad med separat vattenkyld filterpump. Jag skulle räkna på drygt 3 000 kWh / år om du bor i eller söder om Mälardalen och badar en gång i veckan och håller +38°C.

Bästa hälsningar

Magnus

Folkpool - 06 juli 2011

Hej.
Hur täcker man lämpligast ett spa bad, om man är borterst någer månader under vintern.Där vi bor är det inte ovanligt med 50-60 cm snö i januari-februari
Mvh
Kenneth

Kenneth Ilbäcks - 18 juni 2011

Hej!
Vi har ett spabad som är ca 7-8 år gammalt. Träsargen har bleknat och möglat och ser hemsk ut i övrigt fungerar allt perfekt. Kan man byta ut träsargen? Jag tycker att tunnan skämmer uteplatsen som den ser ut nu och man ska väl inte behöva byta ut hela tunnan? Vi försökte sköta om den från början men nu har möglet tagit över...
Tacksam för snabbt svar.

Marita Werlevik - 06 juni 2011

Hej Marita,
Du ska inte behöva byta ut inklädnadspanelen på ditt spabad men för att kunna svara på om det går så måste jag veta vilket märke och modell du har. Det är precis med träpanelen runt spabadet som med utemöbler i trä. De behöver löpande underhåll för att hålla sig fräscha. Om man vill behålla panelen trären (omålad) så gäller det att olja in den varje år med en kvalitetsolja som innehåller fungicid och motverkar mögel. Om mögelfläckar uppstår så får man skura bort dem med vår algdräpare eller fasadtvätt.

För att få din panel fin igen så kanske det bästa är att lasera panelen med trälasyr i önskad nyans.
Om du har fått mögelfläckar så ska du börja med att skura rent panelerna med vår algdräpare eller fasadtvätt mot mögel. Fläckar av svartmögel kan vara ganska tuffa att få rent, skura noga. Skölj sedan rent och tvätta igen med målartvätt eller målarsoda som tar bort smuts och feta fläckar. Därefter målar du panelen i önskad färg med trälasyr. Den laserade ytan kan sedan oljas om så önskas för att få djupare lyster i färgen.
Om du vill olja in panelen så rekommenderar jag vår Träolja för spabad Protector 100 . Den är lite mer krävande att använda tack vare 100% torrhalt. Men för den som vill behålla träet omålat eller ge lasyren djupare lyster så är den mycket bra.

Bästa hälsningar

Magnus

Folkpool - 07 juni 2011

Har ett åretrunt spa dimension arena inomhus. Termolocket är otympligt och tungarbetat att ta av och på. Hur skadligt är det att använda solfolie flytande på ytan inomhus? Risk för att färgen på väggarna flagnar? Vattenskador?

Anneli Sliwon - 04 maj 2011

Hej Anneli,
Om man har ett spabad inomhus är det viktigt att utrymmet som det står i är byggt som ett våtrum med golvbrunn. Om det är det och ni tar hand om luftfuktigheten så är det inte något problem.
Termolocket har några viktiga egenskaper. Det är barnsäkert, tätt mot avdunstning och mycket bra isolerande. Men det går att använda solfolie i stället för termolock trots den sämre isoleringen eftersom det är inomhus. Den är tät och skyddar mot avdunstning men den är sämre isolerande men Solfolien kan man själv klippa/skära till för att få så exakt passning som möjligt. När badet är täckt så kommer avdunstningen vara minimal. För att hantera den höga luftfuktigheten i samband med bad så ska ni ha en hydrostatstyrd fläkt eller en luftavfuktare. Barnsäkerheten får ni lösa med hjälp av låsbar dörr till utrymmet.

Bästa hälsningar Magnus, Folkpool

Folkpool - 04 maj 2011

Vi funderar på att köpa ett SPA bad till vårt sommarhus där vi är fr.o.m. april t.o.m. oktober.
När vi stänger till huset för vintern stänger vi också av all el.
Enligt Er rekommendation ska badet vara "igång" året runt.

Vad kan hända om vi har den avstängd i ca ett halvt år?

Berit Karlberg - 25 april 2011

Hej Berit,
Vi har många kunder som har spabad vid sommarstugan men rekommenderar alltid att spabadet är i drift året runt av två skäl.
1. Dels är det svårt att tömma ut rörsystemet fullständigt ur ett spabad vilket gör att det uppstår en risk för frysskada. Frysskador omfattas inte av garantin.
2. Dessutom mår utrustningen bättre, både pumpar och elektronik mår bäst av att vara i drift. Elektroniken alstrar lite värme som motverkar korrosion på kontakter.

Om du vet att du inte kommer att använda badet under längre tid så kan du sänka temperaturen till ca +(20-26)°C beroende på spamodell. Förbered badet genom att tvätta filter noggrant och tillse att vattenbalans är bra och dosera sedan klor. Med fungerande ozongenerator kommer vattnet vara friskt och klart när du kommer tillbaks.

Vi rekommenderar också att någon kollar till badet med jämna mellanrum så att det är i drift. Ett ”normalt” strömavbrott är som regel inget problem då strömmen oftast kommer tillbaks inom ett dygn men om jordfelsbrytaren eller någon säkring skulle lösa ut av någon anledning så krävs manuell återställning.

Bästa hälsningar
Magnus, Folkpool

Folkpool - 26 april 2011

Hej,

Förra säsongen hade jag väldiga problem att få tag på någon tekniker som kunde supporta mig gällande vår pool. Inför säsongen som snart startar behöver jag byta packning på vår pump.

Har ni några bra tips på tekniker i stockholmsområdet?

Göte Hedblom - 01 april 2011

Hej Göte, ursäkta sen respons.
Vet du vad det är för märke och modell på pumpen. Det brukar stå på dekaler på pumpen.
Om det är packning på en poolpump så kan du titta på den här filmen som visar lite övergripande hur man byter axeltätning.

http://www.folkpool.se/support/pool-faq/byte-axeltatning-hayward

När axeltätningen är skadad/sliten så läcker det i ett litet dräneringshål under pumpen.
När man byter axeltätning så rekommenderas det att även byta de andra packningarna.
Vi har packningssatser till våra pumpar från Hayward på lager för omgående leverens.
De flesta återförsäljarna bör också ha det på lager men det kan vara säkrast att ringa först.

Packningssats Hayward Max-Flo
(finns även till SuperPump pch PowerFlo från Hayward).
http://www.badbutiken.se/main.aspx?page=article&artno=2607395

Behöver du hjälp av tekniker så föreslår vi att du kollar www.folkpool.se/aterforsaljare och kontaktar din närmaste återförsäljare.

Bästa hälsningar
Folkpool

Folkpool - 03 april 2011

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *